VMC vergroot en verjongt machinepark

TruMatic 7000_0043_verkleindVeluw Metal Creations (kortweg VMC) is bezig een van de zwaarste investeringsronden uit haar bestaan af te sluiten. Daarin zijn noodzakelijke bouwkundige wijzigingen uitgevoerd, het geautomatiseerd magazijn uitgebreid en plaatbewerkingsmachines vervangen. In het gehele traject, dat vanaf het begin van het jaar tot eind september heeft geduurd, is voor ruim drie miljoen euro geïnvesteerd. Het altijd al imposante machinepark biedt het bedrijf nu zeker weer jarenlang een belangrijk deel van zijn bestaansrecht: technologisch vooroplopen in de markt van plaatbewerking voor een optimale mix van kwaliteit, prijs en levertijd.

Het Brabantse bedrijf, gevestigd te Nieuwkuijk, bestaat sinds 1990. Door vanaf het begin moderne, hoogwaardige technologie toe te passen heeft VMC zich al snel een vooraanstaande, leidende positie in de markt verworven. De onderneming is gehuisvest in een gebouwencomplex van 14.000 m² en bedient met bijna 100 medewerkers bijna uitsluitend de nationale markt. Er wordt jaarlijks ruim 4.000 ton plaatmateriaal van de soorten staal, roestvaststaal en aluminium verwerkt.

Uitbreiding geautomatiseerd magazijn

Om te kunnen inspelen op de veranderende vraag van de markt vond VMC het noodzakelijk meer verschillende soorten en afmetingen materiaal direct voor de lasersnij-installatie beschikbaar te hebben. Lasersnijden is bij VMC een 24/7 proces, dat ’s nachts en in de weekeinden zonder tussenkomst van medewerkers verloopt. Het bestaande STOPA magazijn werd van bijna 200 naar 343 palletplaatsen van elk maximaal 3.000 kg uitgebreid. Om dat mogelijk te maken is de draagconstructie van een naastgelegen bedrijfshal gewijzigd en het dak omhoog gebracht.

Combineren van lasersnijden en ponsen in één machinegang

De uitbreiding van het magazijn geeft ook extra ruimte voor het geautomatiseerd laden van plaatmateriaal van maximaal 3.000 x 1.500 mm. en het, desgewenst gesorteerd, ontladen van producten en afvoer van restmateriaal. Aan het magazijn is een nieuwe Trumpf Trumatic 7000 gekoppeld. In deze zogenaamde combimachine worden de basisbewerkingen lasersnijden en ponsen verenigd. De laserunit heeft een vermogen van 4.000 W, de ponskracht is 220 kN.  Naast ponsen is ‘de combi’ in staat om te soevereinen, tappen, omvormen, buigen, dieptrekken en richten. Door het gebruik van een actieve matrijs geschieden de bewerkingen krasvrij en kan bijvoorbeeld zowel aan de boven- als aan de onderzijde van het product gesoevereind of omgevormd worden.    

Complete plaatbewerking

Het machinepark in de plaatwerkafdeling is uitgebreid met een tweetal moderne 4-rollen walsen van Faccin. De grootste heeft een rolomtrek van 260 bij een lengte van 3.000 mm., de kleinere meet respectievelijk 120 en 1.500 mm. Bovendien zijn enkele oudere kantbanken vervangen door een TruBend 5230 en een TruBend 7036. Beide van het fabricaat Trumpf en voorzien van een hoekmeetsysteem en buighulpen. De 5230 heeft een perskracht van 2.300 kN en een lengte van 3.000 mm., de 7036 brengt bij een lengte van 1.000mm. 360 kN op de schaal. Het bedrijf beschikt nu over 14 afkantpersen en 5 platenwalsen.